Метакултури – Елда, естествен враг на плевели и неприятели
Eлдата е пролетна култура от семейство лападови (Polygonaceae spp.). Отглеждането ѝ започва преди 6000 години в Индия. Наричана е още черна пшеница, а зърното ѝ се използва най-вече в хранително-вкусовата промишленост. Елдата е изключително бързо растящо растение, като нейният цъфтеж може да започне около три седмици след поникване и да достигне зрялост за по-малко от 90 дни.
Елдата се характеризира с различни предимства, които я правят подходящ избор за покривна култура. Интензивният ѝ растеж задушава широк спектър от житни и широколистни плевели, а ранният и продължителен цъфтеж привлича множество опрашители, което прави елдата подходяща при биологичен контрол на неприятели. Друго съществено предимство е устойчивостта ѝ към болестил Тя е надежден инструмент във всяка стратегия за намаляване на патогенния натиск върху полето.
Елдата се развива благоприятно дори и в бедни почви. Толерантна е, както в силно кисели, така и в карбонатни почви. Необходимо е минимално количество влага, което да провокира поникване, а умерено високи температури ще гарантират успешното развитие на елдата.