Метакултури – Репкото и балансирането на почвените минерали
Репкото е едногодишна есенна култура от семейство кръстоцветни (Brassicae spp.). Използва се като зелен фураж за животни, като растителната маса е богата на мазнини и протеини, а зърното е богато на масла (до 42%). Репкото и рапицата имат сходна физиология и развитие, като репкото се развива значително по-бързо, а цъфтежът му започва поне 10 дни по-рано от този на рапицата.
Репкото има изключителни качества за зелено торене и висок потенциал за натрупване на биомаса. Благодарение на кореновите си ексудати (секрети), има способността да отключва блокирани минерали като фосфор, цинк, желязо и др. Структурата на кореновата система създава благоприятна среда за развитието на земни червеи и някои микроорганизми.
Репкото е адаптивно към разнообразни почвени условия и притежава висока толерантност към широк спектър на pH (от силно кисели до силно алкални почви). Устойчиво е на ниски температури и разнообразни климатични условия.
Презимуването му зависи от периода на неговото засяване и поникване.