Agrovar AI Cover Crops tool с отличие за най-иновативен технологичен проект

Новини

Софтуерът на АгроВар с отличие за най-иновативен технологичен проект

 

„АгроВар CC“ ООД получи още едно признание – за най-иновативен технологичен проект на България за 2022 г. Във второто издание на конкурса Digitalk&A1 Awards компанията спечели отличието в категория стартъп с проекта си Agrovar AI Cover Crops tool. В категорията се състезаваха общо 18 проекта.  

 

Церемонията по награждаване на финалистите се проведе на 30 март в София Тех Парк. Наградата за АгроВар получиха съоснователите на компанията Борис Коев и Константин Харалампиев.

Борис Коев, съосновател на „АгроВар CC“:
“Това, което ни вдъхнови да създадем АгроВар, е синергията, която може да съществува между естествените природни процеси и човешката дейност за производство на храна и осигуряване на продоволствена сигурност. Открихме начин да направим доходите устойчиви и да намалим разходите на земеделските стопанства.

За нас бъдещето в земеделския сектор е в естествени решения, прецизна информация и бързо действие. Бъдещето на сектора е във внедряването на дигитални технологии и изкуствени интелект в земеделието.” 

Константин Харалампиев, съосновател на „АгроВар CC“:  

“Дигиталната трансформация в сектора е повече дигитална еволюция. Дигиталната трансформация е започнала преди години, ние просто я продължаваме като наблягаме повече на анализирането на данни, за да даваме точни решения на земеделците”.  

За Agrovar AI Cover Crops tool 

Agrovar AI Cover Crops tool използва изкуствен интелект с невронна мрежа, за да анализира над 2 000 000 информационни точки. Те предоставят информация за климата и температурата, почвени анализи и агрономически данни, специфични за всяко поле. Целите на решението са да помогне на повече земеделци да вземат правилните решения, специфични за техните стопанства при преминаването към регенеративно земеделие.

Над 60 проекта бяха подадени за участие в конкурса за най-иновативните внедрявания на технологии в България през 2022 г. От тях 51 бяха допуснати до надпреварата в общо 3 категории – внедрено в организация ИТ решение, вътрешна разработка и стартъп. Проектите са оценени от жури, съставено от представители на бизнеса, неправителствения сектор, академичните среди – доказани лидери в сферата на иновациите.