AgroVAR спечели наградата за иновативна услуга на Forbes Innovation Forum & Awards 2022 – България

Новини

AgroVAR спечели наградата за иновативна услуга на Forbes България

 

Българската стартъп компания в областта на селското стопанство – AgroVar спечели I място за Иновативна услуга във Forbes Innovation Forum & Awards 2022. Наградата се връчва на компании, чиито услуги създават значителна добавена стойност за потребителите.

AgroVar получи признанието на 100 бизнес личности от България – журито, което избра нашата компания сред всички номинирани.

 

Бизнесмоделът на AgroVAR съвместява изкуствен интелект и прилагане на земеделски практики за рентабилно земеделско производство.


Борис Коев, съосновател на AgroVar:

“Разработен от екипа ни софтуер събира данни за климат (вкл. исторически данни за 5-годишен период, текущи метеорологични данни, сателитни данни); почви – изследват се 26 показателя на почвата – физични, химични и биологични; вградена методика за оценка на почвеното плодородие и здраве) и растения – над 35 култури по 23 показателя за съпоставимост (структура, натрупване на органична материя, потискане на плевели, потискане на патогени…); 7 показателя за физиологията на растенията (температури на поникване, оптимални температури за вегетация, рискови температури за измръзване…). Софтуерът ни събира данните, които обработва, сравнява и дава препоръки за покривни култури и по-конкретно кои покривни култури са най-подходящи, за да решим определени проблеми с почвата в дадено поле”.

Наградата беше връчена на съоснователите на AgroVAR Борис Коев и Константин Харалампиев на официална церемония в рамките на форум, който се проведе в края на месец септември в София Тех Парк.

 

Константин Харалампиев, съосновател на AgroVAR:

 

“Благодарим много на Forbes и на цялото жури, че е оценило нашия проект в една не много секси индустрия като земеделието. Искам също да благодарим на нашите партньори от Vitosha Venture Partners, които са с нас от самото начало. Те повярваха в нас още когато нашата концепция беше само идейна. Благодаря и на нашия екип – ние сме малък, компактен екип от големи професионалисти и гледаме за бъдещето на тази индустрия в България и в цяла Европа. Благодарим на всички за подкрепата! Следете ни, има още много какво да покажем.”

 

В надпреварата на Forbes България номинираните компании се състезаваха в три категории: Социална иновация, Продуктова иновация и Иновативна услуга. Общо 20 търговски и неправителствени организации бяха финалисти в трите категории на Forbes Innovation Awards 2022.